Actueel
21 september 2010

JSF-17
  De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroep tot Internationale Dag van de Vrede. Over de hele wereld wordt dan stilgestaan bij oorlogen die gewoed hebben en nog steeds woeden en worden initiatieven ontplooid om de mondiale vrede dichterbij te brengen.
Tevens loopt al vanaf 2000 de VN-Millenniumcampagne met als centrale doelstelling de armoede uit de wereld te helpen. Arnhem doet als Millenniumgemeente aan deze campagne mee.
De vraag die zich dan al snel opdringt luidt: hoe kan de wereld 60 miljard dollar per jaar uitgeven aan bewapening wanneer tegelijkertijd bijna een miljard mensen op aarde in armoede leven en honger lijden?

Deze vraag stond centraal op dinsdagavond 21 september in Focus Filmtheater. Daar werd de documentaire ‘Not in our name - the Raytheon Nine’ uit 2009 van Gabrielle Tierney vertoond. De film gaat over negen mannen uit Derry (Noord-Ierland) die tijdens de Libanonoorlog van augustus 2006 de levering van 'bunker-busters' aan Israël saboteerden via een directe actie, gericht tegen een filiaal van de Amerikaanse bom- en raketfabrikant Raytheon. Een jury sprak ze uiteindelijk in 2008 unaniem vrij.
Na de film hield Frank Slijper van de Stichting Campagne tegen Wapenhandel een workshop over het thema wapenhandel en duurzame ontwikkeling.