Actueel
juli 2017

JSF-35
 

Het heeft ruim zeventig jaar geduurd na de atoombom-
aanvallen op Hiroshima en Nagasaki dat een grote meerderheid van landen (122 staten) zich heeft uitgesproken voor een internationaal verbod op kernwapens. Na het verbod op chemische wapens (1925), biologische wapens (1925/1972) en clusterwapens (2008), wordt nu ook de atoombom als massavernietigingswapen verboden. Dat betekent dat de acht kernmachten in de wereld (de VS, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, India, Pakistan, IsraŽl en recentelijk Noord-Korea) strafbaar zijn indien zij na effectuering van het VN-besluit niet tot ontmanteling van hun kernwapens overgaan.

In Nederland is het de afgelopen jaren vooral de vredes-
organisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) geweest die zich heeft ingezet om tot dit internationaal verbod te komen, de laatste paar jaar vooral door het voeren van de campagne Teken tegen Kernwapens. Doca heeft in Platformverband samen met Vredeswerkgroep Arnhem Zuid een bescheiden rol gespeeld in deze campagne door het verzamelen van handtekeningen in Arnhem te coŲrdineren. Ook Milieu-
defensie-Arnhem heeft een aandeel in de campagne gehad door enkele keren met een kraam te staan waar mensen hun handtekening konden zetten in het streven Nederland kernwapenvrij te maken.