Actueel

4 februari 2005

 


Het Ministerie van Defensie wil vanaf 2010 de F-16 jachtbommenwerpers gaan vervangen door de nieuwe Joint Strike Fighter (JSF). Dit toestel van het Amerikaanse wapenconcern Lockheed Martin is nóg sneller, kan nóg meer wapens vervoeren en is vooral nóg duurder dan de huidige standaardjager van de Koninklijke luchtmacht. In 2002 besloot de regering om € 800 miljoen te lenen aan het Nederlandse bedrijfsleven om mee te mogen doen aan de ontwikkeling van de JSF. Maar toen ging men uit van een stuksprijs van € 38 miljoen. Inmiddels is de prijs van één JSF al opgelopen tot € 45 miljoen, zodat het maar de vraag is of er nog veel van deze toestellen zullen worden verkocht. En hoe minder ervan worden verkocht, hoe duurder het toestel dan weer wordt…
De Nederlandse regering houdt de moed er echter in. Het Nederlandse bedrijfsleven pikt immers een graantje mee. Maar de Amerikaanse regering vergeeft de opdrachten liever aan bedrijven uit eigen land. Hoe dan ook verwacht de Nederlandse regering dat het voorgeschoten inves- teringsbedrag van € 800 miljoen door het bedrijfsleven zal worden terugbetaald. Hoe het echter indertijd met Fokker en RSV ging, lijkt men in Den Haag alweer te zijn vergeten.

Deze special kan worden verkregen door het overmaken van € 5,- op Postbankrekening 2904981 ten name van Stichting Doca te Arnhem onder vermelding van ‘Jaarrapportages 2003 en 2004 vervanging F-16’.